Kerstconcert In Between en Il Canto di Rame

H.H. Petrus en Pauluskerk, Goor

23-12-2018


In navolging van het succesvolle Kerstconcert van 2016 met het Twents Jeugd Symfonie Orkest heeft het koor “In Between” dit jaar opnieuw een sfeervol concert verzorgd, nu in samenwerking met het ensemble “Il Canto di Rame”.
Het gemengde koor wordt op piano begeleid door Hans Leemreize en staat onder leiding van dirigente Lῑga Vilmane. Zij is ook de verbindende factor met Il Canto di Rame. Het ensemble heeft de wortels in de barok, maar weet deze totaalbelevenis van woord en muziek te vertalen naar een hedendaags concept. Buiten was het typisch een donkere en natte dag voor Kerst. Bij binnenkomst in de Petrus en Pauluskerk viel, naast de mooie kerststukken, de sfeervolle rode en groene uitlichting van de gotische bogen van de kerk op. Dit gaf meteen een warme sfeer.
Om half 4 klonk van achteruit de kerk plots het verrassende geluid van een tamboerijn gevolgd door zang, het “Gaudate!”, waarmee het koor langzaam naar voren schreed, totdat allen zich op het altaar hadden opgesteld om “In dulci jubilo” in te zetten.
Na een welkomstwoord werd vervolgd met het opzwepende “Carol of the bells”, bij een breder publiek bekend van de “Home Alone” films. Daarna volgde twee ingetogen liederen van Il Canto di Rame. Deze afwisseling ging het hele concert door, een mix van klassiek tot populair, van ingetogen tot vrolijk, waarbij zowel koor en ensemble samen, maar ook ieder afzonderlijk hun beste gaven.
De onderlinge samenwerking bleek een schot in de roos. De wijze waarop “In Between” en “Il Canto di Rame” elkaar aanvulden tot een dynamisch geheel oogstte veel lof. De klanken van de saxofoon (Iris Gruber) en cello (Marije Toenink), naast die van de piano vervolmaakten de liederen. Daarnaast was er veel bewondering voor de prachtige stem van de sopraan Elske te Lindert; “wat een stem, wat een volume, maar ook wat een ingetogenheid” werd veel gehoord vanuit het publiek. Ook zij bleek, net als Lῑga Vilmane, met hetzelfde gemak piano te spelen en te dirigeren.
Tijdens het laatste lied “Hark! The Herald Angels Sing” werd het publiek verleid om samen met koor en ensemble mee te zingen met het “Gloria in excelsis Deo”. Dit alles werd gevolgd door een langdurig applaus.
De aanwezigen hebben deze middag genoten van een grandioos mooi Kerstconcert, waarvan velen aangaven dat deze onderlinge samenwerking voor herhaling vatbaar is.


Samenzang en concert 

Catharinakerk, Doetinchem

15-12-2018


Als voorbereiding op ons concert waren we door Elske te Lindert uitgenodigd om samen met Il Canto di Rame de kerstsamenzang te verzorgen in de Catharinakerk. Elske is cantor-organist in deze kerk.Na een gezellige middag met een bezoek aan de kerstmarkt in de kerk vond 's avonds het concert plaats.


Aankondiging:

Kerstconcert 'Joyful Christmas'

met Il Canto di Rame

04-12-2018


Vanaf de zomervakantie zijn we, samen met een aantal enthousiaste gastleden, wekelijks druk aan het repeteren voor het Kerstconcert a Joyful Christmas.

We zijn inmiddels al 18 jaar verbonden aan de Petrus en Pauluskerk en zingen tijdens vieringen en soms bij andere gelegenheden. We worden op piano begeleid door Hans Leemreize en staan sinds 1 jaar onder de inspirerende leiding van Lῑga Vilmane.

Zij is de verbindende factor met Il Canto di Rame, bestaande uit Elske te Lindert, sopraan, Iris Gruber, saxofoon, Marije Toenink, cello en Lῑga Vilmane op orgel en klavecimbel. Dit ensemble, heeft haar wortels in de barok, maar weet deze totaalbelevenis van woord en muziek te vertalen naar hedendaags concept.  De musici staan bekend om hun originele programmering.

Dat is ook wat u mag verwachten van dit Kerstconcert: van gedragen muziek (zoals Gaudete, Christus est natus, Panis Angelicus, Rorando Coeli) tot meer bekende kerstliederen (zoals The Angels Carol, A Christmas Lullaby, A Celtic Silent Night).

Het is onze wens dat u geniet van onze muziek en blij huiswaarts keert, het begin van een Joyful Christmas!

 

Voor personen die slecht ter been zijn bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van busvervoer.

Het vervoer naar het concert wordt geregeld door  Stichting Franje, zij hebben de sociale activiteiten van het Rode Kruis overgenomen.

Mensen die gebruik willen maken van het vervoer op 23 december kunnen zich melden bij Salut, telefoon 0547-260053 of info@salut-welzijn.nl.