Dirigent


Līga Vilmane:

Orgel / Klavecimbel

Līga Vilmane is concertorganist en klavecinist. Zij studeerde orgel van 2002 tot 2006 aan de Jāzeps Vītols Muziek Academie in Rīga, waar ze les volgde bij Tālivaldis Deksnis. Ze vervolgde haar studie bij Gijs van Schoonhoven en Theo Jellema (ArtEZ-conservatorium Enschede) waar zij haar master-diploma behaalde in 2009.

Vervolgens wijdde zij zich ter specialisatie aan haar klavecimbelstudie bij Tineke Steenbrink (ArtEZ-conservatorium Zwolle) en volgde lessen bij Ton Koopman en Christian Rieger. In 2013 behaalde zij het master-diploma.


Van 2008 tot eind 2018 was Līga cantor-organist van de Protestantse gemeente Haaksbergen-Buurse. Sinds 2019 vervult ze deze functie bij de Protestantse gemeente Varsseveld. Ze maakt  deel uit van verschillende ensembles, waaronder Il Canto di Rame, La Corella en het Arcade Ensemble. Līga heeft een ruime concertpraktijk opgebouwd. Zo speelt zij geregeld bij het Orkest van het Oosten en concerteert ze onder andere in de Baltische staten, Zweden, Duitsland, Noorwegen, Finland, Italië en Amerika.

 

Līga is verbonden aan het ArtEZ conservatorium Zwolle als docent oude muziek, correpetitor en docent harmonieleer.

 

Līga Vilmane:

Zang


Līga heeft altijd een grote passie voor zang gehad. Vijf jaar heeft ze in vocaal ensemble “Exicon” (in Enschede) gezongen. Hoewel ze nu niet meer in het ensemble zingt, werken ze nu vaak samen in verschillende projecten.

In Enschede heeft ze ook vier jaar het Christelijke Gemengd Koor “Hallelujah” als dirigent geleid bij de Opstandings Kerk.

Als afgestudeerd kerkmusicus heeft Līga een heel breed profiel: orgel spel, dirigeren, en zang. Dat heeft altijd veel en verschillende mogelijkheden en kansen geboden. Ook is  Līga goed thuis in de verschillende kerkelijke muziektradities.